Obchodná cesta – Singapúr, Langkawi (marec 2015)

gardenbybayV marci 2015 sa Národné poradenské centrum zúčastnilo na troch významných konferenciách organizovaných spoločnosťou LMF Asia v priestoroch singapurského výstaviska. Najdôležitejšou z týchto akcií bola sprievodná konferencia k výstave Smart Kids Asia 2015, na ktorej sa prezentovali trendy vo výučbe detí predškolského veku do 6 rokov. Zástupkyňa Národného poradenského centra MUDr. Daniela Součková sa zúčastnila aj workshopov na témy výučba cudzích jazykov detí predškolského veku a výučba ovládania hudobných nástrojov pre deti predškolského veku zrýchlenými metódami.

Zástupca Národného poradenského centra JUDr. Ján Luterán sa zúčastnil rokovaní s CEO a manažérmi vybraných troch najväčších exportných cestovných kancelárií v Singapúre, ktoré sa venujú organizácii zájazdov do Európy. Pri tejto príležitosti im v ich sídlach na Orchard street odovzdal knihy o Vysokých Tatrách a knihy o meste Prešov a dohodol ďalšie rokovania a zároveň pozval týchto predstaviteľov na návštevu Slovenska.

Následný oficiálny program rátal so stretnutiami s ďalšími predstaviteľmi miestnej obchodnej a politickej komunity vrátane jeho excelencie ministra životného prostredia a vodných zdrojov p. Viviana Balakrishana. Žiaľ zhodou okolností sa práve v tej dobe mimoriadne zhoršil zdravotný stav zakladateľa štátu Singapúr a jeho dlhoročného predsedu vlády p. Lee Kuan Yew, na základe čoho boli zo singapúrskej strany na znak smútku zrušené všetky oficiálne rokovania a podujatia v štáte vzhľadom na to akú veľkú úctu tento politik v Singapúre požíval. Následne v deň odletu našich zástupcov z letiska Changi do Kuala Lumpur tento politik zomrel.

Po prílete do Kuala Lumpur sme realizovali dohodnutú prehliadku vedeckého centra národnej malajzijskej spoločnosti Petronas v sídle jej firmy v KLCC. Následne sme absolvovali stretnutie so zástupcom turistickej kancelárie, ktorá má na starosti zahraničných turistov, s ktorým sme absolvovali okružnú prehliadku Kuala Lumpur a blízkej časti mesta Batu Caves a zároveň sme diskutovali na témy rozvoja obchodných a turistických vzťahov medzi Slovenskom a Malajziou.

Po odlete z Kuala Lumpur sme navštívili malajský ostrov Langkawi, kde sa nachádzajú unikátne chránené pralesy s výskytom orangutana a koralové útesy, ktoré boli poškodené pri ničivom tsunami v roku 2010. Na pozvanie nemeckého partnera a majiteľa hotela sme absolvovali pobyt a prehliadku na chránenej pláži Datai v hoteli Andaman. Následne sme absolvovali prehliadky a pobyty v hoteloch a na plážach v lokalitách Pantai Cenang a Pantai Kok. Zároveň sme absolvovali aj pobyt v unikátnej lokalite miestnych ryžových polí s tradičným spôsobom života Laman Padi. Všetky tieto exkurzie a prehliadky boli realizované za účelom zistenia možností pre sprostredkovania kvalitného ubytovania a zážitkového turizmu pre klientov Národného poradenského centra zo Slovenska.