Obchodná cesta – Singapúr, Malajzia, Indonézia (február – marec 2014)

panorama singapurPo prílete do Singapúru sme sa ako zástupcovia Národného poradenského centra stretli s naším obchodným partnerom p. Ing. arch. Petrom Švorcom, majiteľom spoločnosti XXL Property Solutions Pte. Ltd., Singapore a s jeho spoločníkom pánom Lyndonom Yeom, ktorý je zástupcom venture investorov v Singapúre.

Pri tejto príležitosti sme mali tú česť a možnosť spoznať sa s mnohými významnými osobnosťami, ktorí sa snažia o rozvoj vzťahov medzi Singapúrom a Európou. Dôležité rokovania prebehli medzi zástupcom Národného poradenského centra JUDr. Jánom Luteránom, Ing. arch. Petrom Švorcom a prezidentom stredoeurópsko-singapúrskej obchodnej komory (SCECHAM), p. Ing. Róbertom Sabakom. Rozhovory sa viedli o možnosti spolupráce pri sprostredkovaní pracovných príležitostí pre Slovákov v oblasti Juhovýchodnej Ázie a o otázke rozvoja obojstranných turistických vzťahov medzi oboma krajinami.

Národné poradenské centrum sa na pozvanie Ing. arch. Petra Švorca zúčastnilo aj výnimočnej udalosti, ktorú organizoval pán Lyndon Yeo pod názvom See and Be Seen 2014. Mali sme tú česť sa stretnúť a byť v cyklistickom tíme nielen s pánom Ing. arch. Švorcom a pánom Yeom, ale aj s jeho excelenciou, ministrom životného prostredia a vodných zdrojov Singapúru, p. Vivianom Balakrishanom. Pri diskusii s pánom ministrom sme ocenili systém likvidácie odpadu a nahlasovania čiernych skládok v Singapúre.

Ďalšie dôležité rokovania Národného poradenského centra prebehli po prílete do hlavného mesta Malajzie – Kuala Lumpur. Aj v Malajzii bola predmetom rokovaní najmä otázka rozvoja vzťahov v oblasti turistického ruchu a v oblasti sprostredkovania pracovných príležitostí pre Slovákov. Zástupca Národného poradenského centra JUDr. Ján Luterán sa stretol s p. Jánom Valacaiom, manažérom turistického ruchu pre oblasť Juhovýchodnej Ázie. Ako ďalšie prebehlo stretnutie s pánom Alexom Lo, miestnym odborníkom na architektúru a urbanizmus. Dôležité stretnutie sa uskutočnilo aj s agentom XXL PS Singapore p. Lukasom Pullmanom, ktorý pôsobí priamo v Kuala Lumpur.

Po odlete z Kuala Lumpur sme zamierili spolu s Ing. arch. Petrom Švorcom do Indonézie, do hlavného mesta Jakarty. V tomto meste sme mali dohodnuté oficiálne stretnutie s jeho excelenciou veľvyslancom Slovenskej republiky v Indonézii, p. Michalom Slivovičom. Na diplomatickej pôde slovenskej ambasády v centre Jakarty sme prebrali najmä otázky investícií slovenských podnikateľov v Indonézii a otázky rozvoja turistických vzťahov so zameraním aj na iné oblasti ako je známy ostrov Bali. Po tomto stretnutí sme prijali pozvanie na stretnutie s hercom slovenského pôvodu do mesta Jogjakarta, pánom Matejom Beňuškom, ktorý patrí medzi najúspešnejších hercov v Indonézii, ktorá má viac ako 200 miliónov obyvateľov.

Po ukončení obchodnej misie v Juhovýchodnej Ázii sme sa takmer po 6 týždňoch vrátili naspäť na Slovensko, kde sme si okrem mnohých zážitkov a obchodných príležitostí priniesli aj pozvanie na ďalšiu obchodnú cestu do Juhvýchodnej Ázie na rok 2015 s úmyslom prehĺbiť obchodné vzťahy a kontakty medzi Národným poradenským centrom a partnermi v Ázii.